.BE .COM OF .STYLE,

november 23, 2020
november 23, 2020 Bart Gotemans

.BE .COM OF .STYLE,

Welke kies je best?

Er bestaan miljoenen domeinnamen, waarvan er een kleine 2 miljoen eindigen met .be. Maar we zien ook vaak domeinnamen met .com en .net.
Datgene wat achter de punt staat, noemen we een topleveldomein. Bij het vastleggen van een domeinnaam houdt lang niet iedereen rekening met de keuze voor een topleveldomein (TLD). Toch is het belangrijk voor de juiste TLD te kiezen die past bij jouw website. Een verkeerde keuze kan negatief uitpakken voor jouw positie in Google. Wat is voor jou de juiste keuze?

WAT IS EEN TLD?

Een TLD is de extensie achteraan een url. Bij madeEZ is dat .be. Maar er bestaan veel meer varianten hierop zoals .com, .nu, .be. Daarnaast bestaan er ook bijzondere TLD’s zoals .vlaanderen en er zijn bedrijven die hun eigen TLD hebben zoals Bosch: .bosch.

GOOGLE EN TLD

Waar jij je bevindt speelt een belangrijke rol bij de zoekresultaten die jij te zien krijgt. Een bezoeker in België krijgt andere resultaten te zien dan iemand die dezelfde zoekterm in Nederland  invult. Eén van de factoren die Google gebruikt om te bepalen voor welk land een website relevant is, is het TLD dat de website gebruikt. TLD’s zijn onder te verdelen in twee categorieën:

Landspecifiek: Dit zijn TLD’s die toegewezen zijn aan een specifiek land. Denk hierbij aan .be, .de, .nl etc. Google stelt hiervoor de regel dat de content op een .be website Belgisch is en .de Duits.

Generiek: Dit zijn de TLD’s die niet gericht zijn op bepaalde regio’s, zoals .nu, .com, .net, .org. Maar ook bedrijfsnaamextensies vallen hieronder. Bij het indexeren van deze websites kijkt Google wél naar de taal van de websitecontent om te bepalen voor welke regio de content relevant is.

SEO EN TLD

Als we kijken naar de vindbaarheid van jouw website is het verstandig om rekening te houden met de keuze voor de juiste TLD. Richt jij je alleen op België en is jouw website bedoeld voor de Belgische bezoekers? Dan is .be een prima en veilige keuze. Bedien je een internationale doelgroep? Dan kan .be voor SEO-problemen zorgen. Net als dat extensies uit het buitenland voor problemen kunnen zorgen voor de vindbaarheid binnen België.

Ons advies is om bij een meertalige website voor meerdere TLD’s te kiezen. Heb jij een website met talenwissel en heb jij content zowel in het Nederlands, Engels als Duits? Kies er dan voor om domeinnamen met de extenties .be, .nl, .com en .de vast te leggen. Dit zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid bij de websitebezoeker, maar zal ook zorgen voor een betere indexering in Google.

Bijzondere extensies als .vlaanderen of .eu zijn gebonden aan een regio, maar worden als Google behandelt als een generieke TLD. Er zijn dus uitzonderingen op de regel.

De extensie .be scoort het beste binnen de zoekresultaten wanneer je binnen Google.be zoekt. Is de domeinnaam die je zoekt bezet met de .be extensie? Kies dan niet voor dezelfde naam met een andere extensie zoals .style. Dit zal er voor zorgen dat je minder goed geïndexeerd wordt in België. Kies liever voor een andere variant van de domeinnaam die je in gedachte had met de .be extensie erachter.

JOUW REGIO

Kort samengevat komt het er op neer dat de regio waarin jij actief bent, bepalend is bij de keuze voor een TLD. Richt jij je op een internationaal publiek? Kies dan voor een generieke TLD als .com of maak voor elk doelland een aparte website met een eigen landspecifieke TLD. Opereer je alleen in België? Kies dan voor .be. Dat maakt het stukken makkelijker voor de bezoeker, Google en voor jezelf!

, ,

Stel je vragen via

+32 498 699 806

Vlaams Brabant

België

MA - ZON

08.00 – 20.00

Mailen kan

contact@madeEZ.be

Vragen? Opmerkingen?

Wij staan klaar voor jou.

Gebruik dit handige contacteer ons formulier.

Wat kost een website?

Bij ons heb je al een webpagina voor jouw bedrijf vanaf 300 euro.
Hier onze prijzenpot. Ook een leuk artikel over de echte kost.
Wens je een offerte op maat van jouw budget? Dat kan!

Hoe snel is men website klaar?

Dit hangt af van het soort website.
Een onepage kan al binnen enkele dagen.
Een professionele website MET webshop, duurt enkele weken.

Wat moet ik doen als klant?

Wel, aangezien het jouw website zal worden, moet je natuurlijk ons alle relevante informatie doorgeven. EN natuurlijk jouw feedback is belangrijk tijdens het process. Zowel negatief als positief!

Maandelijkse betaling kan dit?

Ja hoor, sommige van onze klanten betalen een vaste bijdrage per maand om hun website te laten maken. Het is ZEER begrijpelijk dat je de kost van een website te laten maken wilt spreiden over meerdere maanden.